Restaurant Havenhuis: al 10 jaar een culinaire hotspot

In tijden van weleer een zeepfabriek, vandaag de dag een culinaire hotspot. Restaurant het Havenhuis vestigde zich 10 jaar geleden in het prachtige monumentale pand De Ster aan de Geerkade in Etten-Leur. Het is daar sindsdien niet meer weg te denken!

Ze glunderen van trots, Marylene Ferwerda en Ivan Smulders, de eigenaren van het Havenhuis. "Trots, want we staan er nog steeds. Trots ook omdat zoveel gasten tevreden weggaan en ook weer terug komen."


De Ster is gebouwd in 1913 als zeepziederij. Hier produceerde men zeep door middel van verhitting van vetten. Na een aantal jaren stapte men over op de chemische productie van zeep. Vanaf de jaren 20 van de vorige eeuw was het gebouw in gebruik als werktuigenfabriek voor weegapparatuur. De hoge schoorsteen is in 1992 afgebroken wegens bouwvalligheid. In 1997 sloot de fabriek definitief haar deuren en werd het eigendom van de Gemeente Etten-Leur. In 2004 nam BOEi De Ster over van de gemeente en kreeg het de bestemming kantoor en horeca. Kort daarop vestigde restaurant Saveurs zich in het pand, in 2024 gevolgd door het Havenhuis dat in 2018 het hele gebouw kocht van BOEi. "Onze gasten zijn gevoelig voor deze mooie historie", benadrukt Ivan.


Foto's: Marius Broos / West-Brabants Archief

"Al jaren voordat het een restaurant werd, was ik gek op het pand. Toen we ons er met het Havenhuis vestigden, werd ik echt verliefd," vertelt Ivan, die voor dat moment werkzaam bij de Rabobank. Marylene werkte bij Het Turfschip, aan de overkant. "Ik heb het ook altijd een heel bijzonder pand gevonden. Kon er bij wijze van spreken uren naar turen." In 2014 ging hun droom in vervulling. Ze begonnen rustig, naamsbekendheid opbouwen. En dat is goed gelukt. Wil je hier een feest of bruiloft houden, dan slaan ze de agenda pas weer open bij 2026. 

Wat is nou het geheim van het succes van het Havenhuis? "Aan de ene kant zijn we standvastig en herkenbaar gebleven - ook in die gekke Corona-tijd - en aan de andere kant zijn we altijd blijven meebewegen, zonder rare sprongen te maken", zegt Marylene. "Verwacht bij ons geen excentrieke dingen. Wel rijke porties en verfijnde gerechten in een intieme en sfeervolle ambiance en dat voor een betaalbare prijs." Ze kijkt Ivan aan: "Een drie-gangen menu met drank voor 60 euro? Hij knikt instemmend. "We wisselen regelmatig van menukaart, maar hebben al 10 jaar geen conceptverandering doorgevoerd. Omschrijf onze keuken maar als Frans internationaal."

Samen halen ze wat herinneringen op. "We genieten van alle feedback van de gasten na een etentje of bruiloft. Dat we een heerlijke avond hebben gedraaid. Dat het personeel lekker heeft kunnen werken en dat ze er lol in hebben", aldus Marylene. Ivan: "Ik geniet ook van de overwinningen in moeilijke periodes. Dat je het altijd opgelost krijgt. Op de achtergrond zijn we continu in ontwikkeling." 

En: het Havenhuis heeft natuurlijk twee keer een Stappen & Shoppen Award gewonnen. "Daar zijn we super trots op. Het is een blijk van erkenning. Zoiets geeft ons en het personeel een boost én een super leuk uitje op de avond van de uitreiking!"

Nog wensen? "Lekker zo doorgaan, ons blijven verbeteren en blijven zorgen dat het personeel het leuk heeft", klinkt het eensgezind.

Op dinsdag 26 november viert restaurant het Havenhuis het 10-jarig bestaan met een receptie en een feestelijke borrel, van 16.00 - 19.30 uur. Iedereen die het Havenhuis een warm hart toedraagt, is welkom. Kom je ook? Aanmelden kan hier.